Hvad er historien bag polterabend? Slået op i: Polterabend – Emner: , ,

Traditionerne bag polterabend

Historien bag polterabend skal vi sydpå for at finde. Polterabend er en sammensætning af de to tyske ord Poltern og Abend, der betyder henholdsvis ”buldre, brage og larme” og ”aften”. Selve begrebet polterabend stammer da også fra Tyskland og dækker over den sammenkomst, som vennerne arrangerede for det kommende brudepar for at markere overgangen fra ugift til gift.

Navnet polterabend stammer fra den tyske skik, hvor man ved hjælp af larm forsøgte at jage poltergejsterne ud af brudeparrets kommende hus. Venner af begge køn mødtes foran brudeparrets hus og smadrede glas, porcelæn og lerkrukker på dørtærsklen.

SE ALLE DE SJOVE SPIL OG LEGE TIL POLTERABEND – KLIK HER!

Larmen skulle fordrive de onde ånder, så poltergejsten blev forhindret i at spolere det kommende bryllup. Når gæsterne havde gjort, hvad de kunne for at skræmme de onde ånder bort, kom der nemlig øl eller vin på bordet.

I Tyskland er dette stadig en tradition, der holdes fast i. Det kommende ægtepar samler i fællesskab skårene op for at vise, at de også i deres kommende liv sammen vil bukke og skrabe for hinanden. Det var lidt om historien bag polterabend…

Polterabend-traditioner i dag

12 sjove spil og lege til polterabend - Lou Noire - cover

12 sjove spil og lege til polterabend – 69,95 kr.

I løbet af 1800-tallet blev ordet polterabend til en almindelig betegnelse for den sidste aften før brylluppet, men det var dog stadig kun mænd, der tog afsked med ungkarlelivet, f.eks. ved en middag med de mandlige venner. Fra ca. 1980’erne blev det dog almindeligt i Danmark, at både mænd og kvinder fik en polterabend, arrangeret af venner og familie. Deltagerne til brudens polterabend plejer normalt at være hendes veninder og de kvindelige familiemedlemmer, mens de mandlige venner og slægtninge deltager i gommens polterabend.

Se også: 12 sjove spil & lege til polterabend

Festen holdes ikke længere på aftenen før brylluppet – hvilket nok er meget godt – men et par uger før selve Den Store Dag. Der smadres heller ikke længere lerfade og porcelæn mod dørtærsklen, men en polterabend markerer stadig overgangen fra ugift til gift. Det er brudens sidste aften ude som single, og det er her meningen, at hun skal se, hvad hun går glip af ved at indtræde i den hellige ægtestand.

I dag, hvor både mænd og kvinder kan gå i byen og feste, selv om de er gift, så er dette dog trådt i baggrunden til fordel for en fejring af bruden og det kommende ægteskab. Overraskelsesmomentet spiller også en stor rolle, og selve indholdet af arrangementet bliver holdt hemmeligt for bruden indtil selve dagen.

<Spil og festlege til polterabend - Banner - Lou Noire

Læs alle artikler om polterabend...

Besøg Lou Noires lille shop Download og print med det samme!