8 fantastiske seværdigheder i Skopje Kategori: Rejser – Tags: , , , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks, læs mere her*

En guide til seværdigheder i Skopje, Nordmakedonien

Mangler du tips til, hvad du skal opleve på en ferie i Nordmakedoniens hovedstad, får du her en guide til seværdigheder i Skopje. Mange vælger at besøge byen som et kortere stop på en rundrejse i Balkanlandene, men det er synd, for der er masser at se på i Skopje.

Hvad skal du se i Skopje?

Skopje byder på spændende museer, masser af historie og den smukkeste natur. Byen har igennem tiderne været befolket af mange forskellige grupper, der overalt har efterladt spor i byen. I Skopje er historien samlet i én pærevælling: osmanniske hamam’er, den romerske Stone Bridge og statuer fra projektet Skopje 2014, der også forsynede byen med talrige nyklassicistiske bygninger. Det er skønt og fuldstændig skørt og giver byen masser af sjæl.

Er du kun i Skopje på en weekendtur, kan det være svært at vælge, hvad du skal nå at se, så her kommer en liste over de seværdigheder i Skopje, som du helt sikkert bliver nødt til at besøge, når du er på ferie i byen. Du kan se alle de andre seværdigheder i Skopje og planlægge dit eget besøg på: Visit Skopje

Nederst finder du en liste over gode hoteller i Skopje, som alle kan bookes direkte igennem Booking.com.

8 spændende seværdigheder i Skopje

Stone Bridge

En af de største seværdigheder i Skopje er Stone Bridge. Midt i centrum finder du den flotte, gamle stenbro, der går hen over floden Vardar. Fra midten af broen kan du virkelig fornemme, hvordan historien har påvirket Skopje. Broen markerer nemlig også de to dele, som byen består af: På den ene side ligger Macedonia Square og den nye vestlige bydel med alle de store statuer. På den anden side af floden ligger Old Town med den orientalske bazar, et stykke af fortiden.

Stone Bridge er over 1500 år gammel, oprindelig bygget af romerne og genopbygget under det osmanniske styre. Broen har overlevet flere jordskælv og står i dag smukt restaureret. Om aftenen er der et flot lys henover byen og masser af mennesker på broen.

Læs mere her: Stone Bridge

Læs den spændende historie om Alexander – Child of a Dream, bind 1 af 3 – 189,95 kr.

Hvad er der med alle de statuer?

På begge sider af Stone Bridge og især omkring Macedonia Square finder du utallige statuer. Statuerne er en del af det statsstøttede projekt Skopje 2014, som havde til formål at fremme en makedonsk identitet og vise en ubrudt historisk linje fra antikken og frem til i dag.

Størst og flottest står Alexander den Store og hans far Filip II. På grund af striden med Grækenland om Alexanders tilhørsforhold kaldes statuen “Warrior on a horse”, men det ligner mistænkeligt meget Alexander på sin berømte hest, Bukephalos. På de to broer syd for Stone Bridge ses også mange statuer af store makedonske tænkere og kulturpersonligheder gennem tiderne.

Læs mere her: Skopje 2014

Mother Teresa

Overalt hvor du går i den nye bydel, støder du også på de gyldne plaketter med citater af Mother Teresa. Født i Skopje i 1910 fik hun allerede som barn et kald fra Gud. Som 18-årig rejste hun til Irland for at blive nonne, indtil hun igen fik et kald og oprettede Missionaries of Charity i Indien, et arbejde hun i 1979 modtog Nobels Fredspris for.

Den største oplevelse på museet Memorial House of Mother Teresa er ikke alle billederne af den berømte nonne fotograferet sammen med verdens ledere. Mange af Mother Teresas breve er udstillet og igennem den fine håndskrift og det formfuldendte engelsk, får man et indtryk af et virkelig intelligent og storslået menneske.

Læs mere her: Memorial House of Mother Teresa

City Museum of Skopje

Lidt længere nede ad gaden ligger bymuseet i den tidligere stationsbygning. Som det første bemærker du sikkert uret, der for evigt er gået i stå på 5:17. Du tjekker dit ur, inden blikket falder på muren, der står så underligt afrevet og ufærdig. Forklaringen får du i udstillingen på museet om jordskælvet i Skopje i 1963.

Om morgenen den 26. juli klokken sytten minutter over fem blev byens indbyggere vækket af et jordskælv, der ødelagde 80% af byen. Skopje, der før havde ry for at være en af verdens smukkeste byer, lå nu i ruiner, og over 200.000 mennesker stod uden tag over hovedet. Verdenssamfundet kom hurtigt til hjælp, og mange af de boligkarréer, du ser i bymidten, er et resultat af datidens genopbygning af Skopje.

I kælderen finder du et udstilling om Skopjes tidlige historie. Fra neolistisk tid over romerne til osmannerriget er der gjort enestående fund, med mange genstande der er 7.000-8.000 år gamle.

Læs mere her: City Museum of Skopje

The Old Bazaar

At Skopje siden oldtiden har været et handelscentrum ses også i den gamle bydel på den anden side af Stone Bridge. Her er gaderne er smalle og brostensbelagte, og i bazaren, der er den andenstørste osmanniske bazar næstefter den i Istanbul, kan du gøre gode fund. Der er den ene finurlige butik efter den anden, hvor du finder alt fra guldsmede med imponerende filigranringe og skobutikker med tøfler af gedeskind. Mange af butikkerne tilbyder overdådige brudekjoler i klassisk marengsform med skørter af hundredevis af tyl-lag.

I bazaren er der masser af små caféer, bagerier, slikbutikker, barer og restauranter. Slå dig ned på en af kafana’erne, hvor du kan få en kop kaffe og kigge på alle de forskellige mennesker der går forbi. Til lyden af bønnekaldet fra en af bydelens mange moskeer, bliver det også hurtigt tydeligt, at dette er det gamle osmanniske kvarter.

Læs mere her: The Old Bazaar

Daut Pasha Hamam og Cifte Hamam

To af de flotteste minder om det osmanniske styre i Skopje finder du i de gamle badehuse, Daut Pasha Hamam og Cifte Hamam. Bygget i 1446 spreder Daut Pasha Hamam siger over 900m² og fortæller med sine 13 kupler om store rigdomme. På tyrkisk betyder ‘cift’ tallet to, og Cifte Hamam fra midten af 1500-tallet, bestod også af et opdelt badehus med en afdeling til mænd og en til kvinder. I dag huser begge badehuse National Gallery of Macedonia, hvor du kan se skiftende udstillinger – eller bare nyde de smukke, gamle bygninger.

Læs mere her: National Gallery of Macedonia

Fortress Kale

Fra tyrkisk kommer også ordet ‘kale’ (udtalt ‘kah-lay’), der kort sagt betyder ‘fort’. Længe inden osmannerne kom til byen, var her dog en befæstning, som med tiden har været på skiftende hænder, blandt andet hos de normanniske vikinger. Fra 1081-1988 og igen i 1097 indtog de byen, og ved det sydøstlige tårn er der fundet spor af deres våbenproduktion samt en langbue.

Går du om på fæstningsmurens bagside, den del der vender ud mod bazaren, kan du i de gule sandsten tydeligt se, at noget af byggematerialet også er kommet fra den gamle romerske by. Fortet, som det ses i dag, er dog resultatet af restaureringen og udbygningen af fortet i den osmanniske periode.

Fra fortet er der en fantastisk udsigt ud over floden Vardar og resten af Skopje, og langs bymuren er der etableret en fin sti, så du kan se det hele. Fortet er dog kun langsomt ved at blive udgravet, og der er ikke nogen plancher på stedet, hvor du kan læse om Kale. Det kan derfor anbefales, at du selv sætter dig ind i historien, inden du besøger stedet.

Læs mere her: Fortress Kale – klik på “History and culture” for en uddybning

Millennium Cross

På bjerget Vodor knejser det imponerende, lysende kors og hjælper dig til at finde vej rundt i Skopje. For at komme op til Tusindårs-korset kan du tage bus nr. 25 og derpå svævebanen det sidste stykke op. Svævebanen koster 100 denar (ca. 12,50 kr.) – og husk kontanter til bussen.

Du kan også vælge at gå den smukke tur op ad bjerget. Fra centrum af byen tager det et par timer at gå op til starten af svævebanen. Turen går kun opad, og du skal være i nogenlunde fysisk form. Men på en kølig dag er turen derop det hele værd! Udsigten ud over Skopje og de omkringliggende bjerge er betagende, og luften frisk. Tag gerne madpakken med derop og nyd udsigten. Oppe ved Tusindårs-korset er der ikke andet at købe end vand og chips.

Vil du gerne se noget mere af den smukke natur omkring Skopje, byder området også på mange vandrestier. I skovene er der mulighed for at spotte den mauriske landskildpadde, der lever frit.

Læs mere her: Millennium Cross Station – her kan du se en køreplan for svævebanen

Find et godt hotel i Skopje

Uanset om du skal på ferie i Skopje eller bare vil besøge byen på en kort weekendtur, så er der mange dejlige hoteller i byen, hvor du kan bo godt. Generelt er det billigt at bo i Skopje, og selv med et lille budget kommer du langt. Vil du gerne forkæle dig selv, kan du også få rigtig meget luksus for pengene i Skopje.

Med de ord kommer et par anbefalinger til gode hoteller i Skopje, der alle kan bookes igennem Booking.com. Se flere hoteller ved at lave din egen søgning her:Booking.com

Skopje Marriott Hotel

Midt på Macedonia Square og lige ved Stone Bridge ligger Skopje Marriott Hotel. Vil du bo i centrum af Skopje, så bliver det ikke mere centralt! Det elegante femstjernede hotel har en flot udsigt ud over pladsen, der er oplyst om aftenen. I de nyindrettede værelser sover du godt i de bløde senge, inden du står op til den fremragende morgenmad. Efter en slentretur til alle seværdighederne i Skopje, kan du slappe af i den glitrende pool eller nyde en middag i hotellets egen restaurant.

Læs mere her: Skopje Marriott Hotel

Hotel Arka

Midt i den gamle bazar finder du det femstjernede Hotel Arka. Luksushotellet har udover værelser og suiter også tre temaværelser: et, der er holdt helt i hvidt med badekar, et andet der er sort og med spabad og et tredje i klassisk indretning, hvor du kan tage bad med udsigt ud over byens tage. Morgenmadsbuffeten er overdådig og byder på makedonske specialiteter og frisklavet omelet. På tagterrassen finder du en poolbar, der er åben 24 timer i døgnet samt den mest fantastiske udsigt ud over byen og den gamle bazar. Fra Hotel Arka er der kun en kort gåtur til restauranterne i bazaren og Macedonia Square.

Læs mere her: Hotel Arka

Bushi Resort & Spa

I samme område finder du Bushi Resort & Spa. Hvor Marriott Hotel oser af elegant vestlig luksus, så byder Bushi på det samme, bare i orientalsk stil. Her er marmor, prismelysekroner og guldornamentering over det hele. Den autentiske stemning bliver kun forstærket af morgenvækningen, hvor muezzinen i den nærliggende moske kalder til bøn, når solen står op. Leder du efter essensen af den smeltedigel, du befinder dig i, så er det her, du skal bo. Hotellet kan efter en lang dag med sightseeing også byde på et afslappende ophold i den skønne spa-afdeling, hvor du kan bade i poolen eller få en gang massage.

Læs mere her: Bushi Resort & Spa

Se flere gode hoteller i Skopje her på Booking.com!

Hvordan kommer du til Skopje?

Det tager cirka 2½ time at komme med fly fra Københavns Lufthavn til Skopje. WizzAir flyver dertil to gange om ugen, og du kan bruge momondo til at søge efter billige flybilletter til Skopje. Prøv at skifte imellem forskellige datoer for at finde den laveste pris. Husk også at vælge mellemlandinger fra, hvis du gerne vil flyve direkte.

Fra Skopje Lufthavn kan du i dagtimerne tage en luftbus ind til byen, og det koster 160 denar (cirka 20 kr.). Foran lufthavnen holder der også taxaer med faste priser. 1500 denar koster det, cirka 180 kr. – og lad være med at spare penge ved at tage en pirattaxa. Der står ’Park’ på taget af de rigtige taxaer.

Når du skal tilbage til lufthavnen, kører bussen fra togstationen i den østlige ende af byen. Køb billet på banegården og stil dig foran ’East Entrance’. Bussen kører ikke om aftenen, se busplanen her.

Har du læst de andre artikler om Skopje?

Tag på ferie i Skopje, Nordmakedonien

Gode restauranter i Skopje – og et godt tip til barer

Shopping i Skopje – her finder du alle de gode butikker

Gode hoteller i Skopje

Banner - Kuponhæfte til ferien

Se flere artikler om rejser her...

« Shopping i Skopje – her finder du alle de gode butikker
Julekalendere med slik – i luksus-udgaven! »