Den bedste opskrift på gammeldags andesteg Slået op i: Jul – Emner: , , , , ,

Andesteg med masser af smag!

Der er ikke altid enighed om, hvad der skal spises juleaften. Andesteg er dog en fast tradition på mange juleborde, og her får du den bedste opskrift på en andesteg, der garanterer sprødt skind.

At købe en and er en tillidssag, for du kan ikke se, om fuglen er fed eller kødfuld, eller om den bliver ordenlig mør. En god grundregel er at vælge en tung and. Den har sandsynligvis levet lidt længere, hvilket giver en bedre fordeling imellem kød, skrog og fedt. Husk at pris og kvalitet ofte hænger sammen!

I opskriften her er der brugt en 3-kilos Berberi-and, hvilket er nok til 3-5 personer. Har du købt en frossen and, så tag den op to dage før, den skal steges og tø den langsomt op i køleskabet. Tør du den op på køkkenbordet, løber saften og dermed smagen ud af den.

Det er normalt at spise bryst, vinge og lår først, mens andeskroget kan gemmes til julefrokosten næste dag. Her pilles det rent for kød, som serveres med rødkål til. Skal du have mange gæster juleaften, kan du stege flere ænder i forvejen, partere dem og lune stykkerne i en bradepande, lige inden der bliver sagt: Værsgo!

Hvad skal du bruge? (3-5 personer)

  • 1 and på ca. 3 kilo
  • salt og peber
  • 2-3 madæbler
  • Ca. 100 gram stenfri svesker
  • kødnåle eller kødsnor
  • Evt. lidt vand

Sådan steger du en andesteg

  1. Tænd ovnen på 180 grader (almindelig varme, ikke varmluft).
  2. Tag indmaden ud og læg i koldt vand.
  3. Skyl og tør anden godt indvendig og udvendig.
  4. Pil overskydende fjer og dun af.
  5. Skær evt. gumpen af, da der her sidder nogle kirtler, der smager bittert.
  6. Gnid anden indvendigt og udvendigt med salt.
  7. Fyld anden med æblebåde (uden kernehus) og svesker. Sæt kødnåle for åbningen eller bind for anden med en kødsnor.
  8. Gnid anden udvendigt med lidt salt.
  9. Læg anden med brystet nedad på bageristen og stil risten ned i bradepanden. Sæt anden ind på andennederste rille i ovnen.
  10. Steg anden i ca. 1-1½ time, til anden er lidt brun på ryggen.
  11. Vend anden og steg videre ved samme temperatur, ca. 2½-3 timer. I alt skal anden have 3-4 timer.
  12. Anden er færdigstegt, når den er mør. Lav “fjerprøven” på den: Kødet skal kunne slippe benene, og der må ikke pible lyserødt kødsaft frem, når du forsigtigt prikker med en stegegaffel. Brug gerne et stegetermometer.

Forberedelser til andesovs

Hemmeligheden bag den gode, brune julesovs er at bruge skyen fra anden – og også gerne flæskesteg, hvis du steger den samtidig. Få den bedste sky fra anden ved at gøre følgende:

  1. Når du skal lave en god sovs til anden, er det vigtigt, at du, imens anden steger, husker at hælde lidt af skyen fra bradepanden henover anden. Det skal gøres mindst hver halve time.
  2. Er der ikke sky nok i bradepanden, kan du hælde ca. ½-1 deciliter vand i den, så anden ikke steger tør.
  3. Hals, kråse og hjerte fra indmadsposen kommes i en gryde sammen med lidt vand, 1 skive løg, 1 gulerod og evt. persille samt lidt salt og timian. Indmaden koges i ca. 1 time.
  4. Blandingen sies og gemmes til sovsen.
  5. Leveren fra indmadsposen lægges evt. i skyen i de sidste 20 minutter, inden du går i gang med sovsen.
  6. Når anden er ved at være færdigstegt, hældes og sies skyen fra i en skål.
  7. Herefter skiller du fedtet fra skyen. Fedtet gemmes i en lille skål – det bruges i stedet for margarine til sovsen.
  8. Nu er du klar til at lave julesovs – læs mere her: Julesovs – brun sovs så englene synger!

Sådan serverer du anden

  • Når anden er færdig, så tager du den ud og stiller den lunt.
  • Partér anden – se de mange gode videoer her: YouTube-videoer om partering / udskæring af en andesteg.
  • Bliver anden kold, imens du laver sovsen, kan du lune den under grillen, efter den er parteret. Pas på, den ikke bliver tør.
  • Læg andestykkerne på et smukt fad og anret med de æbler og svesker, som du fyldte anden med. Sovsen hældes i en sovseskål, og andestegen serveres med hvide og brune kartofler samt rødkål.

Den Store Julequiz – for hele familien

Både børn og voksne vil hygge sig med Den Store Julequiz – for hele familien! Her er der masser af underholdende spørgsmål om julens traditioner – og morsomme aktiviteter, hvor der skal tegnes, hoppes og synges. Hvilket hold får flest point og vinder quizzen?

Der spilles i 6 kategorier: “Glade jul, dejlige jul”, “Julemandens Værksted”,”Drillenissen flytter ind”,”Til julebal i nisseland”, “Juleguf og søde sager” og “Den store indkøbsliste”. Køb julequizzen her: Den Store Julequiz – for hele familien – 39,95 kr.

Banner - Den store julequiz for hele familien

Læs alle de andre artikler om jul...

Besøg Lou Noires lille shop Download og print med det samme!