Sådan laver du en bordplan til konfirmation Slået op i: Konfirmation – Emner: , , ,

Hvordan skal gæsterne sidde til en konfirmation?

Konfirmationspakken - pink - Lou Noire - indhold

Konfirmationspakken – masser af sjove indslag til konfirmation. Klik på billedet for at læse mere!

En konfirmation er en skøn dag, og for det meste den første store fest for det unge menneske. Når planlægningen til festen går i gang, rejser det også nogle spørgsmål, for hvilke traditioner er der egentlig omkring en konfirmation?

Konfirmanden har helt sikkert allerede selv styr på konfirmationskjole eller ønskeseddel, men der er jo mange andre ting, der også skal tages stilling til. Hvem skal inviteres, og hvor skal festen holdes? Og når lokalet er booket og invitationerne sendt ud, så starter den store kabele med bordplanen: For hvem skal egentlig sidde hvor til en konfirmation?

Se alle de underholdende indslag til konfirmation – klik her!

Hestesko eller runde borde?

Når I skal i gang med at lave en bordplan til konfirmation, skal I allerførst overveje, hvordan bordene kommer til at stå. Er der runde borde i festlokalet – eller ét langt? Ved den optimale bordplan er gæsterne placeret, så alle får det bedst mulige udsyn til konfirmanden.

Alle vil gerne se konfirmandens reaktioner på de forskellige taler og sange, og gæsterne skal også have mulighed for at skåle med det unge menneske (også selv om det bare er i sodavand!). Står bordene i hestesko, eller er der runde borde i festlokalet, vil det kræve, at nogle gæster lige drejer sig i stolen, når konfirmanden f.eks. holder sin konfirmationstale.

I kan overveje, om dette ikke er bedre, end hvis gæsterne sidder ved ét langt bord, hvor andre automatisk kommer til at læne sig ind og dermed spærre for udsigten til den glade konfirmand. Der vil være fordele og ulemper ved begge dele, men ofte ender man i et kompromis, også fordi det lokale, der er lejet til den store dag, måske kun giver mulighed for få måder at stille bordene op på. Spørg i alle tilfælde, hvad der er muligt, når I booker lokalet.

Bordplans-kabalen

Når bordopstillingen er på plads, er det kun at vente på, at datoen for S.U. falder. Det er her, de sidste gæster får svaret, om de kan komme til konfirmationen eller ej. Når alle gæster har meldt deres ankomst, kan I skrive navnene ned på små papirlapper, som er lette at flytte rundt med.

Tegn bordene op på et stykke karton og gå så i gang med at placere gæsterne. Der er et par traditioner omkring bordplanen til  en konfirmation, som det er værd at følge. De kommer her…

8 festlige indslag til konfirmation - pink - Lou Noire - Cover

8 festlige indslag til konfirmation – fås i pink, blå og grøn. Klik her!

Hvem sidder hvor til en konfirmation?

Den vigtigste gæst til festen, konfirmanden, skal med et gammelt udtryk “sidde til højbords”. Det betyder at have den bedste plads i hele lokalet. Her kan alle se konfirmanden, og konfirmanden kan se alle gæster. Ved siden af konfirmanden sidder forældrene med mor på venstre side og far på højre. Konfirmandens gudmor eller gudfar sidder også ved hovedbordet.

Ifølge de helt traditionelle regler sidder den mandlige fadder ved af mor og den kvindelige fadder ved siden af far. Søskende til konfirmanden sidder ved siden af fadderne. Bedsteforældrene sidder også tæt på konfirmanden.

Det var de faste og traditionelle pladser til en konfirmation. Men hvad med alle de andre?

Familie og forældrenes venner

Resten af gæsterne kan fordeles rundt i lokalet, som det passer bedst. Normalt sætter man folk, der er gift eller i forhold ved siden af hinanden. Sæt gerne familie og forældres venner sammen efter, hvem der vil snakke godt sammen.

En konfirmation foregår over mange timer, så det handler om at få skabt en god stemning igennem hele dagen. Det er derfor også her, alle de individuelle ting om jeres familie kommer op at vende. Det er nemlig jer, der kender dem bedst og ved, hvem der vil hygge sig sammen.

Børn og teenagere

Det er altid en god ide at lave et børnebord. Både for børnene, der kan hygge sig sammen og spille spil, men også for de voksne. Det er lidt kedeligt at sidde som den eneste voksne tilbage, fordi alle børnene omkring en er løbet ud for at spille fodbold. Placér gerne børnebordet tæt ved udgangen.

Har konfirmanden inviteret flere af sine venner, kan disse også placeres sammen. De vil ofte kun kende konfirmanden og dennes nære familie, og det vil give tryghed for dem at sidde tæt på hinanden.

Skal man følge reglerne?

Hvis der er noget helt andet end traditionerne, der giver bedre mening i jeres familie, så gør endelig det! Traditionerne er fra gammel tid, før skilsmisser, halvsøskende og to forældre af samme køn. I kender jeres egen familie bedst og ved også, om der f.eks. er en bedsteforælder, der ville blive usigelig glad for at få lov til at få konfirmanden til bords.

I skal ikke være bange for at bryde traditionerne, for det vigtigste er, at konfirmanden bare har den allerbedste dag. En traditionen, der dog ligger helt fast, er, at konfirmanden er festens midtpunkt og derfor skal sidde helt centralt i festen.

Bordkort til konfirmation

Når I har lavet en bordplan til konfirmation, skal der selvfølgelig også fine bordkort på bordet, så gæsterne ved, hvor de skal sidde. Hos Lou Noire finder I masser af gode ideer til hjemmelavede bordkort. Du kan se nogle af dem herunder. Læs mere i artiklen: Lav selv bordkort til konfirmation.

Lou Noire - Banner - Underholdning til konfirmation

Læs alle artikler om konfirmation...

Besøg Lou Noires lille shop Download og print med det samme!