Vegetarisk påskefrokost – inspiration til grønne påskeretter Slået op i: Påske – Emner: Borddækning, Mad, Påske, Påskebord, Påskefrokost, Påskepynt
Vegetarisk påskefrokost – hvad skal du servere?
Påsken er en tid fyldt med traditioner, hygge og god mad – og en af påskens farver er jo netop den flotte grønne farve. Det kan nemt give inspiration til en vegetarisk påskefrokost, hvor du kan overraske gæsterne med en påskemenu, der er både er farverig, smagfuld og frem for alt kødfri.
Her får du inspiration til en festlig sammenkomst, der vil glæde både øjne og smagsløg.
Se også: Den Store Påskepakke
Påskemad i gamle dage – naturligt vegetarisk
I gamle dage – før nutidens overdådige påskefrokost med lam, sild og høns i asparges – var påsken både en religiøs og praktisk overgangstid i madkulturen.
Fra fastelavn til påskedag var det traditionelt fastetid, især blandt katolikker og senere også protestanter.
Det betød, at man undlod at spise kød, mælk, æg og smør i fasteperioden. Kosten bestod i stedet af brød, grød, rodfrugter og tørrede bælgfrugter – enkle, plantebaserede måltider.
Først i påskeugen kom der kød på bordet – og netop derfor giver det mening at tænke vegetarisk, når man dækker bord til påske. Ikke som et moderne påfund, men som en tilbagevenden til påskens oprindelige rytme.
Vegetarisk påskefrokost – inspiration til lækre retter
En vellykket påskefrokost består af en række småretter, der tilsammen udgør et overdådigt måltid. Du behøver dog ikke at sætte dem alle på bordet samtidig – en påskefrokost skal være hyggelig og ustresset og kan sagtens vare i mange timer. Start med nogle små retter, som er lavet i forvejen og sæt så efterhånden de små lune retter på bordet.
Start-hapsere
Til en påskefrokost med kød ville man her starte med fisken, men her får du i stedet tre forslag til små forretter, der kan skyde en helt igennem grøn og vegetarisk påskefrokost i gang!
- Vegetariske blinis med avocadocreme: Små pandekager toppet med en cremet blanding af avocado, syltede rødløg og friske krydderurter. Disse delikate hapsere er både smukke og velsmagende.
- Friske forårssalater: Bland forskellige salater med sæsonens grøntsager som radiser, ærter og nye kartofler. Top med ristede nødder og en let vinaigrette.
- Tre slags æg: Påsken er æggets højtid, og det giver masser af muligheder. Prøv deviled eggs med karry og purløg, æg med rødbedehummus eller æg fyldt med grønne ærter og mynte.
Det store fad
I en traditionel påskefrokost ville det store fad med afskåret pålæg nu blive sat på bordet. Det gør vi ikke her – det bliver meget bedre! Find dit største fad frem eller et kæmpe tapasbræt og anret det med:
- Små skåle med oliven og syltede grøntsager
- Mini-quiches med spinat- og feta eller små tærter med squash og ricotta
- Mini-tacos med marineret og fintsnittet tomat, løg og peberfrugt
- Små lune falafler og humus
- Gulerods- og agurkestænger samt dip
- Brød, pesto og olivenolie
Nu kan gæsterne fortsætte den gode snak, skænke et glas vin og tage for sig, imens du har tid til at gå i køkkenet og gøre det sidste ved de lune retter.
Se også: Den Store Påskequiz 1 – for hele familien
Små lune retter
Afhængig af hvor mange gæster du får, er det vigtigt at sørge for, at gæsterne ikke allerede er stopmætte nu. Sæt kun lidt mad på bordet ad gangen – nu er det nemlig tit til hovedretterne!
- Lune tarteletter: Ingen påskefrokost uden tarteletter. Du kan f.eks. fylde dem med asparges, svampe eller – for at blive i farvetemaet – grønne ærter og spinat.
- Sødt og salt i samme fad: Bagte vindruer med gedeost og valnødder, drislet med lidt honning som finish
- Selleribøffer: Server gerne med nye kartofler og kogte asparges med en klat smør
- Flødekartofler med timian: Serveres sammen med resten af de friske forårssaleter
- Butterdejspakker: Lav små pakker af butterdej og fyld med med f.eks. feta, asparges. svampe eller tomat.
Og så er det vist blevet tid til at slå mave inden desserten!
Påskepause – tid til sjove påskelege
Imens I lige samler jer oven på al den lækre mad og gør plads til desserten, er der tid til en af de sjove påskequizzer fra Lou Noire. Der kommer en ny hvert år, og Den Store Påskequiz 3 – til påskefrokost er lavet specielt til en påskefrokost for voksne.
De store børn kan også være med, men spørgsmålene er i den svære ende – og de sjove udfordringer skal nok sætte gang i påskefrokosten! Klik på linket for at læse mere om Den Store Påskequiz 3.
Lækre påskedesserter
Som den store finale på den store påskefrokost er det nu blevet tid til en dejlig dessert – eller flere! Den helt klassiske løsning til en påskefrokost er jo altid et dejligt ostefad – men du kan også gå i en anden retning.
Fyld en masse små glas med citronfromage (uden husblas!), chokolademousse, trifli og andre desserter, der skal spises med en ske. Sørg for ikke at lave portionerne for store – så kan gæsterne nemlig nå at smage lidt af det hele!
Påskebryg og snaps – også til det grønne bord
Drikkevarerne hører med, uanset om frokosten er med sild eller selleri. Påskebryg – den mørkere, lidt sødere øl – passer forbløffende godt til mange vegetariske retter, især de lidt salte og krydrede som svampepaté, kartoffelretter eller marineret grønt. Og snapsen? Den har stadig sin plads. En klassisk dildsnaps eller en mildere variant med citrus eller fennikel kan sagtens løfte smagen i f.eks. en cremet æggeret eller en grøn tærte.
Borddækning – sådan dækker du op til påskefrokosten
Skab en festlig påskestemning med en smuk påskedug og borddækning i påsketema. Placer middagstallerken, mellemlægsserviet og fisketallerken ved hver kuvert, og pynt med en serviet i forårsfarver. Over tallerkenerne sætter du øl- eller vinglas, snapseglas og eventuelt et vandglas.
Er der børn med til påskefrokosten. vil de elske den sjove Dækkeserviet til Påske – mal og gæt. Dækkeservietten er fyldt med påskekyllinger der skal males, labyrinter og små opgaver, der underholder børnene, imens de voksne nyder maden.
Dækkeservietten kommer som en PDF-fil, der kan printes i A4 eller A3 størrelse, så børnene kan få plads til deres kreative udfoldelser. Den er perfekt til både påskefrokost og hjemmehygge i påskeferien.
Læs alle de andre artikler om påske...