Invitér på en gang Raclette-brunch! Slået op i: Fest – Emner: Brunch, Gæster, Mad, Morgenmad, Raclette, Raclette-brunch, Tøsemiddag, Veninder
Få gang i racletten!
Raclette-brunch er en sjov måde at få brugt den Raclette, der bare står og samler støv inde i skabet. Racletten var især populær i 1980’erne og 1990’erne, hvor alt lige fra koteletter til dåse-cocktailpølser fik en tur på den smarte bordgrill. Herefter er den ligesom fonduegryden blevet en fast bestanddel på mange loppemarkeder, og det er synd!
Her skal der nemlig slås et slag for Racletten, som giver en skøn mulighed for en afslappet komsammen. Med en Raclette er der ikke nogen, der skal ræse rundt ude i køkkenet, og både værtinde og gæster kan bare slappe af og hygge sig. Vil du gerne prøve noget andet end den traditionelle brunch, så invitér vennerne på en gang retro-brunch med raclette!
Hvad er Raclette?
Raclette er en lille, elektrisk bordgrill, hvor man sammen hygger sig med at stege og grille maden. Øverst er der en stor grillplade, hvor du for eksempel kan stege små bøffer, champignons eller pølser. De små pander indbyder til en gang ostegratinerede grøntsager eller måske en lille omelet.
Traditionelt har man brugt en Raclette-ost fra bjergområdet mellem Schweiz og Frankrig til at gratinere med. Raclette er altså både navnet på osten og grillen, men på fransk er det også et udsagnsord, der betyder “at skrabe”. Osten blev langsomt varmet op over et bål, inden den varme ostemasse blev skrabet ud over et stykke brød, skinke, grøntsager etc. På samme måde kan du bruge de små pander til at varme osten op, inden den hældes over maden.
Hvad skal du servere til raclette-brunch?
Til en brunch, hvor Racletten troner midt på bordet, skal det selvfølgelig udnyttes, at gæsterne har mulighed for selv at lave små, lune brunchretter. Ud over det traditionelle tilbehør til en brunch, kan du også lade smeltet ost og grillet kød være en stor del af måltidet. Sæt en masse små skåle på bordet med de ting, der egner sig godt til en raclette, for eksempel:
- Ost – selvfølgelig! Det behøver ikke at være en Raclette-ost, hvis du ikke kan skaffe den. Al ost, der smelter let, Mozzarella, Gruyere eller Emmentaler, kan bruges
- Bacon, pølser og små bøffer
- Asparges i mindre stykker
- Pandekagedej og æggemasse i kander, så gæsterne selv kan lave pandekager og omelet i de små pander
- Små tomater, peberfrugt, champignons og løg i både – med masser af ost på!
- Stykker af uskrællede bananer, der grilles med Nutella
- Gedeost og små stykker af pære
- Forstegte eller forkogte kartofler
- Halve blommer eller ferskner, der serveres med flødeskum
- Salte eller søde, forbagte æbleskiver
Til alle de dejlige brunch-retter serveres også brød og smør, sirup, syltetøj, ketchup og sennep. Husk også at sætte salt, peber og krydderier på bordet.
Få flere gode ideer til fester og gæster her...