Brunch – hvad skal du servere? Slået op i: Fest – Emner: Brunch, Gæster, Mad, Morgenmad, Tøsemiddag, Veninder
Gode ideer til brunch
Brunch er en dejlig måde at mødes på, hvad enten det er til fødselsdag, familiefest eller bare en god undskyldning for at spise morgenmad sammen. Men hvad skal du egentlig servere, og hvor meget skal du beregne pr. person? Her får du gode ideer til alle de lækre ting, du kan sætte på bordet til en brunch.
Brunch behøver ikke at være en kompliceret affære, og hellere få, men virkelig lækre ting. Her får du inspiration til den helt enkle brunchanretning, som du hurtigt kan sætte på bordet. Der er også forslag til små lune brunchretter, som er lette og hurtige at forberede.
Historien bag måltidet
Brunch er en sammentrækning af ordene breakfast (morgenmad) og lunch (frokost). Selv om ordene giver et hint om, hvilket tidspunkt på dagen, man spiser brunch, serverer de fleste caféer gerne brunch til langt ud på eftermiddagen.
Ordet kan spores tilbage til England, hvor det i slutningen af 1800-tallet gav konkurrence til den populære Afternoon Tea. Det var dog især amerikanerne, der tog begrebet til sig, og du må ikke tage til USA uden at prøve den klassiske amerikaner-brunch.
En helt almindelig brunch
Brunch kan bestå af mange forskellige retter, serveret på fade og i små skåle, men du kan også lave en helt traditionel og enkel brunch. En brunchanretning kan her bestå af:
- Brød: Rundstykker, franskbrød/grovbrød, rundstykker eller croissanter
- Smør, syltetøj og Nutella
- Oste: Skæreost, flødeost og 1-2 specialoste
- Kødpålæg: Skinke, salami eller rullepølse
- Bacon, pølser og æg (scrambled eggs, spejlæg eller kogte æg)
- Røget laks med rygeostcreme eller asparges
- Frisk frugt og yoghurt
- Wienerbrød eller andre små kager
- En lille salat eller udskårne grøntsager
Det kan se lidt voldsomt ud, men udover at stege bacon og æg og køre til bageren efter brød, er det faktisk bare en række ting, der skal anrettes i fade og kurve. Portionsanret gerne yoghurt op i små glas og rul lakseskiverne rundt om rygeostcremen.
Nemme, lune retter til brunch
Med til en brunch hører udover æg og bacon også gerne flere små varme retter. Et par brunch-klassikere, der er hurtige og nemme at lave, kunne for eksempel være:
- Amerikanske pandekager med sirup
- Lun leverpostej med bacon
- Asparges omviklet med bacon
- Små tærter med spinat, ost eller svampe
- Vafler med flormelis
- Bagt gedeost med valnødder og honning
- Madmuffins med bacon og ost
- Baked beans
- Stegte kartofler
- Varmrøget laks med peberrodsscreme
Hvor meget brunch skal du beregne pr. person?
Til en brunch spiser dine gæster altid noget mindre, end du havde regnet med. Især det lidt kedeligere kolde pålæg er som regel altid noget af det, der ligger tilbage på fadene sammen med grøntsagerne.
Det kan være svært at regne ud, hvor meget gæsterne spiser, for det handler også om køn, alder, tidspunktet på dagen og antallet af små, lune retter. Men her får du alligevel et par tommelfingerregler. Beregn som minimum:
- 1 skive brød og 1 skive rugbrød, 1 rundstykke og 1 croissant/1 kage pr. voksen
- 2-3 skiver ost pr. voksen
- 2-3 skiver af kødpålæg eller laks pr. voksen
- 2 pølser, 2 skiver bacon og 2 æg pr. voksen
- 1 glas yoghurt og 1 smoothie pr. voksen
Er det en brunch, der strækker sig over mange timer, kan du derudover regne med 3 små skåle, anretninger eller portioner pr. voksen af de lune anretninger.
Hvad skal I drikke en til brunch?
Kaffe, te, juice og smoothies er det helt traditionelle tilbehør til en brunch. Er det veninderne, du har på besøg, vil det også vække lykke med en god flaske cava. Vil du give dine gæster en smagsoplevelse, de ikke har prøvet før, så forkæl dem med en hjemmelavet iste eller en af de skønne varianter af iskaffe, som du finder opskrifterne på her: Lækre opskrifter på iskaffe.
Få flere gode ideer til fester og gæster her...
Besøg Lou Noires lille shop Download og print med det samme!
-
Den store festivalpakke
Fest, Spil Original price was: 164,80 kr..119,95 kr.Current price is: 119,95 kr..