Mad til nytårsaften – 5 gode ideer Slået op i: Nytår – Emner: , , ,

Hvad spiser man til nytår?

Nytårsaften er, ligesom julen, en blanding af traditioner og virkelig god mad! Hvor julemenuen ligger fast, har du dog næsten frie hænder med nytårsmaden. Helt sikkert er det dog, at der skal tages afsked med det nye år med retter, der ligger ud over det sædvanlige – og som ikke smager af hverken and eller flæskesteg.

Her kan du finde forslag til nytårsmad, startende med de mere traditionelle som i mange år havde deres faste plads på nytårsbordet. Der er også forslag til en mere moderne nytårsmenu for vegetarer samt en luksusmenu. Nytårsmaden her er kun til inspiration, og du finder opskrifterne på nettet.

Læs også: Sjove spil og lege til nytårsaften!

Mad til nytår – hvad skal du spise?

Lou Noire - Den Kæmpestore Nytårsquiz - Cover

Den Kæmpestore Nytårsquiz – 49,95 kr.

Nytårstorsk

Torsk er i dag en dyr spise, men fra 1800-tallet og frem var det især i de kystnære egne den ret, der blev sat på nytårsbordet. Den kogte torsk spises med sennepssauce, hvide kartofler, bacontern, hårdkogte æg og hakkede rødbeder. Server gerne med øl og brændevin eller en god, syrlig hvidvin.

Hamburgerryg og grønlangkål

Hamburgerryg med grønlangkål og brunede kartofler spises både til jul og nytår. Ovenpå en jul med masser af fed mad, er den magre hamburgerryg og den sunde kål en velkommen og meget traditionel ret. Server med øl.

Nytårsaften med 1980’er-mad

Rejecocktail, culottesteg og bananasplit – hvorfor skal der egentlig laves om på noget, der virker? Du kan sagtens vælge at gå firser-vejen med din nytårsmenu, især hvis du bruger gode råvarer. Lav din rejecocktail med de lidt dyrere grønlandske rejer, køb en steg af god kvalitet og servér den med hasselback-kartofler og en sauce, der har kogt hele dagen. Vælg en vaniljeis lavet på fløde til bananasplitten og lav din egen chokoladesauce.

Luksusmenu til nytårsaften

En nyklassisk nytårsmenu kunne sagtens bestå af østers, krondyrfilet og Crème brûlée. De smukke østers giver en undskyldning for at drikke den gode flaske champagne til forretten (og den billigere, når alle er blevet fulde og alligevel ikke kan smage noget længere!).

Servér den rosastegte krondyrfilet med en svampesauce og Pommes Anna. Det gode ved denne nytårsmenu er, at både kartofler, sauce og Crème brûlée kan laves i forvejen, så du hare tid til at hygge med dine gæster.

Lou Noire - Den Store Nytårspakke - Cover

Den Store Nytårspakke – 99,95 kr.

Nytårsaften for vegetarer og veganere

Nytårsaften plejer ligesom julen at være en meget kødtung affære. Men får du vegetarer og veganere som gæster nytårsaften, er der mange andre lækre ting, du kan servere. Når du inviterer, kan du i samme ombæring lige få spurgt ind til, hvad du skal undgå at stille på nytårsbordet.

De fleste vegetarer spiser mælkeprodukter og æg, men ikke kød eller fisk. Her kan du med fordel søge til det spanske tapaskøkken, der er fyldt med kødfri og virkelig smagfulde retter. Få inspiration her: Tapas – hvad skal du servere?

Veganere spiser kun plantebaseret kost, og her vil en jordskokkesuppe med ristede nødder til forret vække begejstring. Til hovedretten serveres falafler med humus og forskellige salater. Til dessert en vegansk bønnebrownie med hindbærcoulis.

I begge tilfælde byder den lækre nytårsmad til veganere og vegetarer på retter, der nemt kan flettes ind i den store nytårsmenu. De fleste gæster vil sætte stor pris på en nytårsaften med spanske tapas, og både suppe og brownie fra den veganske menu smager himmelsk!

Borddækning – sådan dækker du nytårsbordet

På bordet skal der selvfølgelig dækkes med en smuk dug, gerne i midnatsblå, hvid eller guld. Ved hver kuvert dækkes der op med middagstallerken og en smukt foldet serviet. Forretten portionsanrettes og serveres på en frokosttallerken eller i en dessertglas på fod.

Nytårsposer - sort - Lou Noire - cover

Nytårsposer – 29,95 kr.

Over tallerkenerne placeres et øl-, vin- og/eller champagneglas samt et vandglas og evt. likørglas. Ved kuverten lægger du flere sæt bestik, alt efter hvor mange retter, der serveres. Serverer du forret, hovedret og dessert, giver du hver gæst to knive, to gafler og en teske og/eller kagegaffel til desserten. Pynt også gerne bordet festligt op med bordbomber, knallerter og de små, sjove spil fra Lou Noire.

Når forretten er spist, samles frokosttallerkenerne ind, og hovedretten spises af middagstallerkenerne. Inden desserten samles middagstallerkener og bestik ind, og der sættes en desserttallerken ved hver kuvert samt evt. en kaffekop.

Sjove spil og lege til nytårsaften

Nogle af de sjove spil, der kan pynte bordet er for eksempel de 7 sjove spil til nytårsaften. Glæd jer til en nytårsaften fyldt med sjove spil og festlige lege. Der er både bingo, skattejagt og også en pause til at tage ordentlig afsked med det gamle år. Alle kan være med til at quizze, gætte og grine i de sjove spil, som nok skal sætte gang i lattermusklerne! Husk kuglepenne til alle og masser af præmier – så er I klar!

Kortene er designet i filtypen PDF og er til at downloade og printe ud. Klip spillene ud og læg dem som pynt på nytårsbordet eller under hver tallerken. Så er I klar til et forrygende, festligt nytår med masser af gode grin. Tilsæt gerne rigeligt med nytårsbobler for ekstra morskab!

Læs mere om spillene her: 7 sjove spil til nytårsaften

Banner - Nytår - Lou Noire

Få flere gode ideer til fester her...

Besøg Lou Noires lille shop Download og print med det samme!