Italienske nøddetoppe: Bruttiboni Slået op i: Kaffe & kage – Emner: , , , , , , , , ,

Bruttiboni – småkager med hasselnødder

Bruttiboni betyder frit oversat: Ja, de er måske ikke så kønne, men de smager godt! Den lækre lille småkage med hakkede hasselnødder stammer fra Italien, hvor den også er kendt under navnet Brutti ma buoni. Hasselnødderne kan skiftes ud med mandler, hvor opskriften således bliver til en Mandorlati di San Clemente. Eller brug en halv portion hasselnødder og en halv portion mandler – det giver samme syndige resultat: en marengs med et sprødt ydre og en sej og klæbrig midte med nøddefyld.

Lou Noires egen opskrift på bruttiboni

Lou Noire smagte de små hasselnødde-toppe på en tur til Rom, hvor hun fandt det skønneste gammeldags bageri i en af de små gader i Trastevere. Hjemme igen blev hun nødt til at prøve at fremtrylle dem selv. Det var lidt sværere, end hun havde regnet med, for der findes ikke en opskrift på dansk. Dette er derfor Lou Noires egen opskrift, og hvis du ser den et andet sted, så stammer den herfra.

Hvordan laver du bruttiboni?

Bruttiboni bliver bedst med friske nødder. Har du en hasselnøddebusk i haven, er småkagerne derfor især velegnede til at få brugt nogle af alle nødderne. Og der skulle jo være så mange gode ting i nødder, så de er jo næsten sunde…

Og ellers er det let at lave de lækre hasselnødde-toppe, der bare kræver en almindelig marengs og så en god håndfuld nødder. Vær opmærksom på, at kun hviderne skal piskes, imens resten af ingredienserne nænsomt skal vendes i de luftige æggehvider.

Hvad skal du bruge? (Ca. 35 stk.)

 • 175 g hasselnødder, gerne friske
 • 2,5 æggehvide (eller 3, afhængig af størrelsen på æg eller bæger)
 • 1 knsp fint salt
 • 1 tsk citronsaft
 • 125 g sukker

Sådan gør du

 1. Bruger du friske hasselnødder, så start med at knække dem. Hak dem i en blender og rist dem ved svag varme på en pande, til de begynder at dufte. Lad dem køle godt af, ellers bliver æggehviderne kogt.
 2. Bruger du tørrede hasselnødder, skal de bare hakkes fint i en blender, så er de klar.
 3. Tænd ovnen på 135 grader.
 4. Pisk æggehviderne, til de bliver så stive, at du kan vende bunden i vejret på skålen. Stil el-piskeren væk – fra nu af må du kun vende ingredienserne i for ikke at slå hviderne i stykker.
 5. Kom salt og citronsaft i. Tilsæt sukker og hasselnødder lidt efter lidt og vend forsigtigt ingredienserne rundt i massen.
 6. Kom hasselnødde-massen op i en sprøjtepose med stor tylle. Sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir i små mundrette toppe. Har du ikke en sprøjtepose, så husk på navnet på de skønne småkager. Det gør ikke noget, de ikke bliver pæne! Sæt dem bare på bagepladen med to teskeer.
 7. Kom bagepladen ind midt i ovnen og bag dem i cirka 25-30 minutter.
 8. Tag dem ud af ovnen, når de er blevet faste i overfladen. De må ikke overbages, da de ellers bliver tørre. De bliver lidt hårdere, når de køler af.
 9. Lad dem køle af på bagepapiret, inden du løsner dem.
 10. Opbevares i en kagedåse med tætsluttende låg.

Banner - Quiz og festlege - Lou Noire

Få flere gode ideer til fester og gæster her...

Besøg Lou Noires lille shop Download og print med det samme!